Cabinet avocatura - Birou avocatura - ProAvocatura

Intermedierea in Noul Cod Civil

29 Septembrie 2012

Inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod Civil (NCC), actul normativ care reglementa intermedierea era Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor – republicata cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta Ordonanta insa, face vorbire despre intermedierea imobiliara ce avea drept obiectiv activitatea de mijlocire a tranzactiilor de vanzare-cumparare sau de inchiriere a imobilelor.

O astfel de intermediere se aplica numai in cazul intermedierilor imobiliare si numai in cazul in care clientul este un client in sensul Ordonantei 21/1992.

De la 01 octombrie 2011, odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, a aparut si o reglementare expresa in ceea ce priveste contractul de intermediere si efectele pe care acesta le produce.

Deosebirea dintre cele doua reglementari consta in faptul ca reglementarea din NCC este una generala, pe cand cea prevazuta in ordonanta privind protectia consumatorilor este una speciala  referindu-se doar la situatiile in care contractul intermediat este unul de vanzare-cumparare sau inchiriere, iar clientul este consumator in sensul Ordonantei 21/1992.

Astfel, potrivit Noului Cod Civil, intermedierea se concretizeaza intr-un contract prin care intermediarul se obliga fata de client sa il puna in lagatura cu un tert, in vederea incheierii unui contract. (art. 2096 alin.1 Noul Cod Civil).

Potrivit art. 2096 alin. 2 NCC, in relatiile dintre intermediar si partile intermediate (clientul si tertul ce este identificat de intermediar), intermediarul actioneaza independent, intre acestia neexistand o relatie de subordonare sau prepusenie.

In situatia in care incheierea contractului intermediar are loc, intermediarul are dreptul si la o remuneratie din partea clientului.

Art. 2098 NCC prevede si o indreptatire a intermediarului de a i se restitui cheltuielile efectuate pentru intermediere, insa din interpretarea acestui articol putem constata ca regula este nerambursarea cheltuielilor intrucat intermediarul are dreptul la restituirea acestora numai in situatia in care in contract s-a stipulat expres acest lucru.

In cazul in care intermedierea a fost realizata de mai multi intermediari, fiecare are dreptul la o cota egala din remuneratia stabilita global, daca prin contract nu s-a stipulat altfel.

O obligatie esentiala prevazuta de NCC in sarcina intermediarului este aceea de a comunica tertului toate informatiile cu privire la avantajele si oportunitatea incheierii contractului intermediat, cu conditia sa nu prejudicieze in mod culpabil interesele clientului.

In materia intermedierii, Noul Cod Civil a prevazut  si o obligatie imperativa pentru beneficiarul intermedierii, si anume aceea de a-l informa pe intermediar  despre rezultatul negocierilor in termen de 15 zile de la data incheierii contractului, sub sanctiunea dublarii remuneratiei cuvenite intermediarului, daca nu s-a stipulat altfel prin contract.