Cabinet avocatura - Birou avocatura - ProAvocatura

Noi modificari aduse Codului Rutier

8 Septembrie 2014

In cursul acestui an, Codul rutier a fost modificat prin Ordonanata Guvernului 21/2014.

Aceasta ordonanta de guvern introduce noutati privind recoltarea probelor biologice si stabileste ca cei care au permisul anulat pentru o fapta care a fost dezincriminata  nu mai exista in Noul Codul Penal) pot obtine un nou permis.

In acest act normativ, sunt transpuse si reglementarile europene privind utilizarea obligatorie a centurilor de siguranta si a sistemelor de siguranta pentru copii in vehicule.

O alta clarificare pe care o face legiuitorul consta in redefinirea criteriilor care stabilesc regimul juridic al "resedintei normale", stabilind situatiile concrete care pot prezuma existenta domiciliului/resedintei in Romania a persoanelor, in vederea solicitarii obtinerii permisului de conducere.

I. Din 28 septembrie 2014, soferii vor fi penalizati daca nu pun centuri de siguranta minorilor

Codul rutier actual nu este foarte clar in ceea ce priveste folosirea centurii de siguranta de catre pasageri si in special de catre pasagerii minori.

"Conducatorii de autovehicule si persoanele care ocupa locuri prevazute prin constructie cu centuri sau dispozitive de siguranta omologate trebuie sa le poarte in timpul circulatiei pe drumurile publice", se mentioneaza in reglementarile inca in vigoare.

Din 28 septembrie, insa, regulile se vor schimba, caci OG nr. 21/2014 instituie noi obligatii pentru soferi. Acestia vor trebui, in primul rand, sa-si informeze pasagerii cu privire la obligatia legala de a le purta in timpul circulatiei pe drumurile publice.Totodata, soferii vor avea obligatia sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centurile de siguranta sau sunt transportati numai in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate.

Este vorba despre scaune speciale prevazute cu sisteme de fixare si asigurare gandite pentru confortul si siguranta celui mic. Scaunele se fixeaza de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranta a masinii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate in functia de varsta si greutatea celor mici.

Mai mult chiar, din 28 septembrie va fi interzis transportul copiilor in varsta de pana la 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta.

Exceptie de la aceasta regula vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum si taxiurile, daca in acestea din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

Copiii cu varsta de peste 3 ani, avand o inaltime de pana la 150 cm, pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, pe timpul transportului, orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata. Soferii care nu se vor asigura ca persoanele minore poarta centuri de siguranta sau sunt transportate in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate vor primi 3 puncte de penalizare. 

Aceeasi sanctiune se va acorda si pentru nerespectarea dispozitiilor privind transportul copiilor in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta.

II. Recoltarea probelor biologice se va putea face si in ambulante

Conform noilor reglementari, recoltarea se va face doar in conditiile art. 190, alin. 8 din Codul de procedura penala, care stipuleaza urmatoarele: "In cazul conducerii unui vehicul de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante, recoltarea de probe biologice se efectueaza din dispozitia organelor de constatare si cu consimtamantul celui supus examinarii, de catre un medic, asistent medical sau de o persoana cu pregatire medicala de specialitate, in cel mai scurt timp, intr-o institutie medicala, in conditiile stabilite de legile speciale."

Totodata este completata si lista institutiilor medicale unde se recolteaza mostre biologice.

Daca, pana in prezent, recoltarea se realiza doar in unitatile de asistenta medicala autorizate sau in unitatile medicolegale, potrivit normelor elaborate operatiunea se va putea realiza si in ambulante ori autospeciale cu aceasta functie apartinand Serviciului mobil de urgenta.

Potrivit ordonantei, medicul, asistentul medical sau persoana cu pregatire medicala de specialitate din echipajul ambulantei sau autospecialei, care intervine la evenimentele in legatura cu traficul rutier, poate recolta mostre biologice in masura in care prin aceasta nu se afecteaza acordarea asistentei medicale de urgenta sau de prim ajutor. Recoltarea probelor se face obligatoriu in prezenta unui politist rutier.

Transportul mostrelor biologice la unitatea medico-legala in vederea realizarii analizei toxicologice, va fi efectuat de catre politistul rutier. 

III. Cei care au permisul anulat pentru o fapta care nu mai exista in Noul Cod penal pot obtine un nou permis

OG nr. 21/2014 reglementeaza si situatia in care masura anularii permisului de conducere a fost dispusa in baza hotararii judecatoresti definitive de condamnare pentru o fapta care nu mai este prevazuta de legea penala. Prin urmare, "Persoana careia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnarii pentru o infractiune care a fost dezincriminata, in conditiile art. 4 din Codul penal, se poate prezenta la autoritatea competenta pe raza careia isi are domiciliul sau resedinta, pentru eliberarea unui nou permis de conducere [...] fara a mai sustine examen si cu prezentarea documentului care atesta o astfel de situatie".

Mai mult decat atat, daca titularul permisului de conducere depune o cerere de restituire ca urmare a hotararii definitive a instantei prin care se constata aplicarea legii penale de dezincriminare potrivit art. 4 din Codul penal, iar masura anularii nu a fost dispusa pana la data depunerii cererii, atunci seful serviciului rutier competent dispune restituirea permisului de conducere.

Prin OG  21/2014 se fac urmatoarele clarificari si completari la OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice:

au domiciliul sau resedinta in Romania doar persoanele care se afla intr-una din urmatoarele situatii:

  • locuiesc in mod obisnuit cel putin 185 de zile din fiecare an calendaristic la o adresa din Romania datorita unor legaturi personale sau profesionale ori altor legaturi stranse cu adresa respectiva;
  • revin periodic la o adresa din Romania datorita unor legaturi personale cu adresa respectiva, desi locuiesc alternativ in locuri diferite, situate in doua sau mai multe state membre, intrucat legaturile lor profesionale sunt intr-un loc diferit de cel al legaturilor personale;
  • locuiesc la o adresa din Romania pentru indeplinirea unei activitati sau misiuni pe o durata determinata, desi locuiesc alternativ si in alte locuri diferite, situate in doua sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori Spatiului Economic European sau in Confederatia Elvetiana.

Participarea la studii in cadrul unei universitati sau scoli din Romania nu implica transferul domiciliului sau a resedintei in Romania, insa daca aceste persoane dovedesc că se află la studii în România de cel puţin 6 luni pot solicita obţinerea permisului de conducere.