Cabinet avocatura - Birou avocatura - ProAvocatura

Preluarea de datorie in Noul Cod Civil

21 Septembrie 2012

Conform vechii reglementari, de dinainte de 1 octombrie 2011, se admitea ca doar drepturile decurgand dintr-un contract pot fi cesionate unei terte persoane, nu si obligatiile.

Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil (NCC), aceasta situatie s-a schimbat in mod radical, prin instituirea posibilitatii preluarii de datorie, institutie reglementata la art. 1599-1608 NCC.

In primul rand, este important de retinut faptul ca preluarea poate viza atat o obligatie de a plati o suma de bani, cat si obligatia de a executa o alta prestatie. Institutia are deci o sfera de aplicare destul de larga si implicatiile ei practice nu trebuie trecute cu vederea.

In al doilea rand, aceasta preluare de datorie se va putea realiza in doua moduri:

a) printr-un contract incheiat intre debitorul initial si noul debitor, caz in care isi va produce efectele  fata de creditor numai daca acesta din urma isi da acordul. Oricare dintre debitori ii poate cere creditorului sa-si dea acordul, putand sa-i lase la dispozitie un termen rezonabil de gandire.

b) printr-un contract incheiat intre creditor si noul debitor, prin care acesta din urma isi asuma obligatia.

In principiu, in urma preluarii de datorie, vechiul debitor va fi cu totul liberat fata de creditorul sau, acesta urmand sa-si satisfaca creanta fata de noul debitor. Exista totusi si o exceptie de la aceasta regula, si anume situatia in care noul debitor era insolvabil chiar la data incheierii contractului de preluare, fapt care nu era cunoscut de catre creditor. In aceasta din urma situatie, debitorul initial va ramane obligat pe mai departe.

De mentionat este si faptul ca, de regula, preluarea de datorie nu va afecta in niciun fel garantiile care existau asupra creantei. Cu toate acestea, daca plata creantei a fost garantata de catre un fideiusor sau de catre un alt tert, garantia constituita de acestia se va stinge daca ei nu si-au dat acordul la preluare.

In situatia in care contractul de preluare de datorie este desfiintat (indiferent de modul sub care intervine desfiintarea), obligatia debitorului initial va renaste, impreuna cu toate garantiile care o afectau. In acest caz, creditorul va putea solicita daune-interese de la cel care a preluat datoria, pentru a-si acoperi eventualul prejudiciu.